Kellarin eristäminen

Monissa taloissa kellari usein jää käyttämättä. Tavallisesti se on viileä ja kostea pieni tila, jossa ei uskalla varastoida edes esineitä puhumatta jostain talon asukkaiden ajanvietosta. Mutta vanhan rintamamiestalon kellarin eristäminen tai vaikkapa lisäeristys voivat hetkessä muuttaa sen mukavaksi ja lämpimäksi paikaksi. Miten se onnistuisi? Löydät vastauksen meiltä. Verkkokauppamme eristekeskus.fi laaja valikoima sisältää monenlaisia ja erikäyttöisiä URSA XPS-eristeitä, joiden parissa teet erinomaisen kellarin lattian ja seinien eristyksen.

 

Kellarin eristäminen

 

Sen takia, että talon kellari sijaitsee maanpinnan alapuolella, kylmä ilma kasaantuu siihen. Matala lampötila  ja ylimääräinen kosteus saattavat aiheuttaa kellarin rakennetta pilaavan kondenssin muodostumisen ja samaan aikaan ovat suotuisia ehtoja biologiselle vahingoittamiselle.

Yllä mainittuun ongelmaan ratkaisuksi tulee kunnollinen kellarin eristäminen sekä sisäpuolelta että ulkopuolelta. Se vaikuttaa talon kestävyyteen ja suojaa sitä kosteuden pääsemiseltä.

Kellarin seinien lämmöneristys ulkopuolelta vähentää lämmönhukkaa niiden läpi ja lisää vedeneristyskerroksen kestävyyttä. Lämmöneristyksen on säilytettävä ominaisuudet altistuessaan kuormituksille, pohjavedelle ja lämpötilaeroille. Jos olet päättänyt eristää kellarisi seinät ulkopuolelta, muista, että maata pitää poistaa talon alapintaan asti, toisin sanoen muutaman metrin syvyyteen. Kellarin seinään kiinnitä URSA levyeristeet niin, että ne olisivat toisiinsa kiinni. Lämmöneristekerrosta suojaa vedeneriste, koska kellarin ulkoseinä välttämättömästi altistuu sade- ja pohjavedelle. Päällimmäisenä kerroksena voi olla kivimurska tai hiekka.

Kun kellarin ulkoseinän veden- ja lämmöneristys on jo kunnossa, voit pohtia kellarin sisäpuolista eristämistä. Yleensä sellainen eristys vaatii tehokasta höyrynsulun asennusta, mutta tässä tapauksessa on homeen ilmestymisen vaara höyrynsulun ja ulkopuolisen vedeneristekerroksen väliin. Käyttämällä URSA mineraalivillaa voit kuitenkin tätä vaaraa vähentää. Eristemateriaalia on mahdotonta kiinnittää hauraan alustaan. Ennen eristämistä irtonaista kipsiä poistetaan, lukuun ottamatta erityisen vahvoja kerroksia. Seinä tasoitetaan tarvittaessa liimalaastilla ja merkittävien virheiden sattuessa – erittäin vahvalla sementti-hiekkalaastilla. Laastiliimaus tiivistää liittymäkohdat ja poistaa ilmaraot, joista voi aiheutua homehtuminen.  Mineraalivillan kerroksen tulee olla kokonainen ja olla tiukasti kiinni perustuksen pintaan. Päällystä levyjen väliset liitokset tiivistysaineella. Täten syntyy täydellinen este höyryn liikkumiselle lämmöneristekerroksen läpi ja sen kondensoitumiselle seinän aukkoihin.

Jotta kellarin eristys sisältäpäin olisi riittävä lämmönhukan vähimmäistasoon nähden, eristeen paksuuden tulee olla 10 senttimetriä. Mutta on suositeltavaa lisätä tätä paksuutta 40-50%, jos kellarin on tarkoitus olla lämmitetty ja ylläpitää siinä lämpötilaa 20-25 astetta.

Kellarin lattian eristys edellyttää 15 senttimetrin paksuisen lämmöneristeen asettamista maahan, sen peittämistä vedeneristeellä ja 5 senttimetrin paksuisen teräsbetonilevyn kaatamista. Voit myös varustaa teräsbetonilevyn metalliverkolla.

Kellarin seinien ja lattian ulkopuolinen ja sisäpuolinen eristäminen on aika helppo korjaustyö, jonka avulla teet kellarisi mukavammaksi ja suojatuksi. Käytettävien URSA XPS-eristeiden asennus voi vetää vertoja myös vastaavalle Finnfoamilla kellarin eristykselle laadultaan ja hinnoiltaan. Takaamme sinulle parhaat hinnat verkkokaupassamme eristekeskus.fi!