Katon eristys

Talosi katon merkitys on kiistämätön. Helteisellä kesällä katto suojaa asukkaita suorilta auringonsäteiltä ja auttaa pitämään mukavaa lämpötilaa huoneissa. Talven aikana sen on kestettävä jatkuvia lumisateita ja estettävä pakkasten kulkeutumista talon sisään. Joten katon eristystä tai lisäeristystä on vaikea aliarvioida. Tässä asiassa tulimme avuksesi meidän laadukkaiden URSA XPS-eristeiden mukana. Verkkokauppamme eristekeskus.fi laajassa valikoimassa on sekä URSA levy- että rullaeristeitä loivan katon tai vinon katon eristämiseen. Sellainen eristys vetää menestyneesti vertoja Finnfoam katon eristykselle.

 

Katon erisrtys

 

Ennen sitä, kun ryhdyt korjaamaan katon, pitää selvittää, millaisesta katosta on kyse, millaiseen tapaan sen on eristettävä ja millaisella eristeella pärjäät hommassa. Käytännössä suomalasella talolla on loiva tai vino katto. Loivilla katoilla lämmöneristyskerros suojaa vedeneristysmateriaaleja ja ottaa itseensä mekaanisia kuormituksia, lämpötilaeroja ja ilmakehän vaikutuksia. Nämä katot saattavat olla hyödynnettäviä ja hyödyntämättömiä. Vinoilla katoilla ja harjakatoilla lämmöneriste voi sekä sijoittua kattopiiruiden alle tai niiden välille että olla kattopiiruiden yllä.

Jos kattosi on loiva, teet eristyksen näin. Liimaa URSA XPS-levyt vedeneristyskerroksen päälle. Liimana voi olla kylmä bitumimastiksi. Liimauksen tulee olla tasaista, liimatun pinnan tulee olla 25–35% pinnoista. Asenna kattoeristeet yhteen kerrokseen ja purista tiukasti. Asennettaessasi varmista, että lämpöeristyslevyt ovat tiukasti vierekkäin. Jos lämmöneristekerroksen mitattu paksuus on suuri, laatat voi asentaa useaan kerrokseen shakkilaudan tapaan. Älä unohda laittaa levyjen päälle geotekstiilin suodatuskerrosta. Geotekstiilimateriaali suojaa lisäksi eristelevyjä UV-säteilyltä asennuksen aikana. Työtä suoritettaessasi vältä pitkäaikaista URSA XPS-levyeristeiden altistumista ultraviolettisäteilylle, materiaalin kosketusta orgaanisten liuottimien kanssa sekä altistumista korkeille lämpötiloille.

Vinojen kattojen eristys sisäpuolelta sopii tapauksissa, joissa ullakko tarvitsee lisäeristystä etkä halua rikkoa sisätilojen eheyttä. Tällaisessa suunnittelussa lämpöä eristävä materiaali kokee sekä yllä olevien kattomateriaalien kuormituksia että lumi- ja tuulikuormituksia. Tässä tapauksessa aseta URSA XPS levyeristeet kahteen kerrokseen – alempaan ja ylempään. Alin kerros asetetaan poikittain, ylempi kerros rinnakkain. Jokaisen eristerivin asettamisen jälkeen asenna pylväs yhdensuuntaisesti rivin kanssa – niin, että rivi on tiukasti, ilman aukkoja, kiinnitetty tangoilla. Katon alla olevan tilan ilmanvaihtoa varten tangon korkeuden tulee olla 50 mm korkeampi kuin lämmöneristekerroksen korkeus toisen eristysrivin asennuksen yhteydessä. Tällöin eristeen yläpuolelle muodostuu tuuletettu rako, joka estää kondenssin muodostumista. Lopuksi täytä eristyslevyjen välit rakennusvaahdolla ja liimaa liitokset höyrysulkuteipillä. Sen jälkeen voit aloittaa minkä tahansa tyyppisen katon asennuksen.

Sisäkaton eristyksen prosessi muistuttaa katon eristystä sisäpuolelta. Paras vaihtoehto sinulle on URSA levyeristeiden asettaminen ullakkokerroksen puolelta. Tarvitset 2-3 kerrosta liitosten peittämiseksi ja kylmäsiltojen välttämiseksi.  Muista kuitenkin, että eristeen ja höyrysulkukalvon väliin jää rako. Se ehkäisee vesihöyryjen kasaantumista ja kondenssin muodostumista. URSA XPS eristeillä on myös erinomaiset akustiset ominaisuudet, siksi ne sopivat, jos haluat lämmöneristyksen lisäksi ääneneristystä.

Voi tuntua, että on hankala selviytyä sellaisesta hommasta kuten katon eristys. Mutta tultuasi meille nettikauppaamme eristekeskus.fi huomaat, kuinka nopeasti autamme sinua tehkemään oikeaan valinnan. Tule ja kokeile!