Oletko ammattirakentaja tai alan aloittelija? Oletko jo pitkään miettinyt alapohjan eristyksestä? Alla olevat tiedot auttavat sinua näissä hommissa.

Alapohjaksi nimitetään talon vaipan alinta taso. Historiassa tunnetaan kolme alapohjan kehityksen vaihetta. Aluksi vanhojen talojen eristämistä varten alapohjaksi käytettiin vain paljasta maata. Myöhemmin 1800-luvulla Suomessa siirryttiin multapenkin käyttöön. Se ilmestyi kun oli syntynyt tarve vanhojen hirsitalojen lattian eristämisessä. Silloin talossa oli kivijalka ja hirret, jotka kannattelivat lattiaa. Lattialautojen alla ei ollut kuitenkaan mitään alapohjan eristystä vaan tyhjä tila. Joissakin tapauksissa multapenkin tyhjä tila täytetään eristeillä. Tämä ratkaisu on sopiva, kun rakennuspaikka on riittävästi kuiva. Jos tarvitset nimittäin sellaisen vanhan talon lattian eristämistä, mainiosti sopivat siihen URSA XPS-eristeet, joita löydät meidän verkkokaupastamme eristekeskus.fi.

 

Alapohjan eristäminen mineraalivillalla

1900-luvulla yleisimmäksi talojen alapohjatyypiksi tuli tuulettuva eli rossipohja. Rossilattia on huomattavasti helpompi käytössä, kuin betonialapohja: rakenteiden ja eristeiden kunnon voidaan tarkistaa vai nostamalla lattialautoja. Sen mahdollistaa niin sanottu ryömintätila, joka jätetään alapohjan alle. Tuulettuvaa alapohjaa käytetään esimerkiksi silloin, kun pyritään estämään maaperän radioaktiivisen radonkaasun pääsyn sisätiloihin. Tuulettuvan alapohjan eristykseksi vanhoina aikoina valittiin luonnollisia lattiaeristeitä: sammalta, turvetta ja hiekkaa. Ollaksesi ajan tasalla valitse tehokkaat ja helposti asennettavat URSA levyeristeet ja URSA rullaeristeet verkkokaupassamme osoitteessa eristekeskus.fi! Ei ole eroa minkä vanhan talosi osan eristämistä tarvitset. URSA XPS-eristeitä voi ostaa jopa kuistin lattian, aitan lattian tai kellarin lattian eristämiseen!

 

lattian eristys mineraalivillalla

 

Kolmas yleinen alapohjan vaihtoehto on nykyään käytettävä maanvarainen teräsbetonialapohja. Maanvarainen alapohja kelpaa tuossa tapauksessa, jos talossa on peruslämpö ympäri vuoden. Se hyvin sopii kylmiin rakennuksiin. Sellaisissa maanvaraisissa alapohjissa on tarkoitettu kylmän lattian eristämiseen lämmöneristekerros, joka sijaitsee teräsbetonilaatan ja kapillaarikatkon välillä. Sen toimivuutta ja vikasietoa voit parantaa URSA levy- tai rullaeristeillä. Niiden hyvinä puolina ovat vettymättömyys ja erittäin pieni painuma, minkä vuoksi URSA XPS eristeillä on mahdollista käyttää vanhan betonilattian eristämiseen ja rakentaa kunnollista lämmöneristystä takan ja kantavien seinien alle. Sellaisilla lattiaeristeillä voit myös toteuttaa tuulettuvan maanvaraisen alapohjan. Se eroaa tavallisesta maanvaraisesta alapohjasta sillä, että kahden lattian lämmöneristykselle tarkoitettujen eristekerroksen välille asetetaan tuuletuskanavisto. Tuuletus ei vaikuta rakenteen lämmöneristävyyteen. Sitä laitetaan silloin, kun maan lämpötila nousee ison rakennuksen keskiosassa. Hyvä ratkuisu autotallisi lattian eristykseen!

Katsoen näitä kaikkia URSA rullaeristeiden ja URSA levyeristeiden positiivisia ominaisuuksia voit päättää että pitäisi niitä ostaa oman vanhan talosi lattian eristystä varten tai yksikertaista lattian lisäeristystä varten. Olet tehnyt oikean päätöksen! Nyt sinun on vain vierailtava meidän verkkokaupassamme osoitteessa eristekeskus.fi. Täältä löydät laadukkaat URSA XPS lattiaeristeet kohtuullisella hinnalla omien päämääriesi mukaan. Nopeat syövät hitaat!