Rossipohjan eristys

Alapohja on talon alin ja joskus myös näkymätön vakaosa, mutta sen elintärkeys on kiistämätöntä. Tämä rakenne vastaa siitä, että talo pysyy paikallaan ja sen asukkaat viihtyvät ympäri vuoden. Alapohjan yleisenä lajina Suomessa on rossipohja, jota tavallisesti kutsutaan tuulettuvaksi kantavaksi alapohjaksi. Sen roolina pidetään talon suojaaminen homeelta ja radioaktiivisilta kaasuilta kuten radonkaasu. Rakenteensa vuoksi rossipohja korvaa joissakin tapauksissa heikkoa maaperän kantavuutta. Tuulettuva alapohja saattaa olla tehty betonista, teräksestä, puusta ja muista materiaaleista, mutta välttämättömästi se tarvitsee eristystä. Jotta rossipohjan eristäminen onnistuisi, käytä URSA XPS-eristeitä, joiden laaja valikoima löytyy yksinkertaisesta osoitteesta eristekeskus.fi! Annamme tässä muutaman vinkin tuulettuvan alapohjan oikeasta eristyksestä.

Rossipohjan eristys

 

Mineraalivillaeristeet sopivat hyvin sekä uusien että vanhojen rossipohjien eristämiseen niiden tiiviyden ja puristuslujuuden ansiosta. Koska rossipohjassa on tuuletusaukkoja, ei saa sulkea niitä eristekerroksella vaan materiaalilla, joka sallii ilman kulkemisen, esimerkiksi metalliverkolla.

Jos suunnittelet taloosi puurakenteista tuulettuvaa alapohjaa, voit toimia seuraavan järjestyksen mukaan. Asenna eristelevyt vasoituksen väliin niin, että eristekerroksen paksuus olisi sama, kuin vasojen paksuus. Jos levyn pituus on ylimääräinen, leikkaa eriste vasoituksen mittojen mukaisesti. Saumojen tiivistämiseksi voit käyttää tehdään elastista polyuretaanivaahtoa. Eristekerroksen yläpuolelle asennetaan höyrynsulku kondenssin kulkeutumisen estämiseksi. Vasoituksen alapuolelle voit laittaaa vielä koolaus ja tuulensuoja, mutta se määräytyy jokaisesta yksityisestä tapauksesta. Kaikkien näiden töiden jälkeen voit asentaa rakenteen yläpuolelle betonilaatan tai lankkulattian oman halusi mukaan. Viimesenä vaiheena on itse pinnoitus laminaatilla tai parketilla. Siinäkin URSA mineraalivillaeristeiden käyttö vetä vertoja rossipohjan eristämiselle Finnfoamilla. Rossipohjan eristys XPS-eristeillä on tosi nopea ja yksikertainen prosessi.

Jos olet vanhan rintamamiestalon omistaja, niin tiedät, että sen lattiarakenne on rossipohja. Rossipohjan lämmöneristeen parantaminen tai vaihtaminen on yleensä ymmärrettävä kysymys, koska vanha kutterin- tai purulämmöneriste on painunut. Sen takia lattian ja eristekerroksen väliin muodostuu huomattava ilmarako, johon tulee kylmää ilmaa ulkoseinän kautta. Ehdottomasti se aiheuttaa talosi lattioiden jäähtymisen ja asuinmukavuuden vähentymisen. Ainoa vaihtoehto, johon voit varautua, on rossipohjan lisäeristys purettujen lattiapintojen kautta. Paras vaihtoehto on vanhan lämmöneristeen poistaminen ja tuulensuojan uusiminen. Tietysti joudut asentamaan uuden lämmöneristeen. Tässä hommassa pärjäät URSA levyeristeen avulla. Eristelevyt ovat paras vaihtoehto rossipohjan eristykseen, koska muilla materiaaleilla on heikommat mekaaniset ominaisuudet.

Asenna tuulensuoja ryömintätilaa vasten ja teippaa saumat saadaksesi tiiviin rakenteen. Sitten täytä koolauksen vapaa tila lämmöneristeellä. Älä unohda myös höyrynsulusta, jonka pitää olla kiinnitettynä koolauksen päällä. Sen saumat myös teipataan. Nyt ole varma, ettei kosteus kulkeudu taloosi. Viimeisinä eristämisen vaiheina ovat laudoitus ja pinnoitus.

Yllä olevista ohjeista johtuu rossipohjan eristyksen tai lisäeristyksen välttämättömyys. Joten tule meille valitsemaan energiatehokkaat ja helppoasennettavat URSA levyeristeet!