Fastsättningsmetoder

Pikkuna-elementen är verkligen lätta att installera i alla träytor och oftast behöver de ingen skild stomme

Om det behövs en extra stomme rekommenderar vi att man använder en 48×48 träplanka, i vilka Pikkuna är lätt att fästa

Till varje sidan av Pikkuna kan man välja passande typ av fäste

Vridlås

Vridlås är den mest typiska fastsättningsmetoden och med hjälp av dem kan du installera Pikkuna på altanens övre balk samt i stolpar. Detta sätt möjliggör elementens optimala spändhet under installationen, vilket påverkar slutresultatets utseende. Genom att öpnna vridlåsen kan du dessutom ta lös/ rulla upp Pikkunat så många gånger du vill! Man behöver minst 5 cm utrymme för att kunna installera vridlåsen, lika brett som kantens mått. Vridlåsen installeras med två träskruvar som ingår i leveransen. Färgen på vridlåsen svarar på kanternas färgalternativ: vit, svart, brun, grå och beige.

Installationsanvisning
Krokfäste

Krokfäste är ett smart val då man behöver installera Pikkuna-elementens övre- eller sidokant i en 90 graders vinkel mot väggen, en pelare eller mot taket. Detta gäller oftast när exempelvis altanens övrebalk och pelare inte är på samma nivå och när man av olika orsaker inte kan bygga en extra balk.

Man bör observera att man inte kan använda krokfäste i elementets bägge motsvarande sidor eftersom man inte kan spänna elementet tillräckligt då vilket betyder att elementet inte hålls på plats vid kraftig vind. Vi rekommenderar att man väljer antingen vridlås eller kardborrebandfäste till den motsvarande sidan till den med krokfäste.

Installationsanvisning
KARDBORREBANDSFÄSTE

Denna fastsättningmetod är ny i vårt sortiment och den har visat sig vara en mycket snabbt och fungerande installationsmetod. Kardborreband är ett stadigt tvåsidigt kardborreband vars andra sida är färigt fastsydd i elementets kant. Med en vanlig häftpistol fäster du bandets andra sida och det är det! Installationen är alltså mycket enkel och snabb!

Observera att man endast kan fästa kardborrebandet i trästomme.

Kardborrebandet är löstagbart och fästbart obegränsade gånger. Tillgänligt i vitt och svart.

Installationsanvisning
BESTÅENDE FÄSTE MED SKRUVAR

Fäste med skruvar möjliggör att Pikkuna-elementet kan fästas vid trästomme och det kräver en 5 cm stödyta.

Denna fastsättningsmetod används vis bestående fastsättning eller då ingen annan metod är möjligt. Exempelvis om man inte planerar att ta bort Pikkunat utan endast rulla upp dem sommatid, kan man fästa övrekanten med skruvar.

Fäste med skruvar kan man också använda i samband med dragkeja då man fortsättningsvis kan rulla elementet upp och ner med hjälp av dragkedjan.

Installationsanvisning
VIKTFICKA OCH VIKT I NEDREKANTEN

Detta är en typisk fastsättningsmetid då Pikkuna-elemntet når ända ner till altanens golv. I sådana fall gör man en så kallad viktficka i elementets nedre kant dit man tillsätter en passande storleks viktstång. Dess uppgift är att räta ut elemntet neråt vertikalt. Observera att fickans standardiserade höjdmått på 10 cm är inräknat i öppningens fria höjd och behöver således inte noteras.

Installationsanvisning